Loading...
Megosztás

Ajaknagyobbítás során hialuronsav tartalmú Juvéderm márkájú töltőanyagot alkalmazok.

AZ AJAKNAGYOBBÍTÁS MENETE:

1. Megbeszélés.
Első lépésként a pácienssel átbeszéljük a kezelés menetét, várható eredményét és az esetleges kellemetlenségeket, szövődményeket. A páciens jelenlegi ajakformája és korábbi ajaknagyobbítások szerint tervezzük meg az elérni kívánt ajakformát és méretet. A megbeszélés végén kontrollként szolgáló fotó készül, az ajkakat pedig érzéstelenítő krémmel kenjük be.

2. Kezelés.
A szájzugokba adott érzéstelenítő injekció után a töltőanyag első részét, mely a volumenizációt szolgálja, kanüllel juttatom az ajakba, ami abban különbözik egy hosszabb injekciós tűtől, hogy rugalmas és tompa végű. A töltőanyag második, formát kialakító részét a precízebb irányítás végett nagyon vékony tűvel szúrom be. A kezelés lépései között a páciens is megnézi tükörben az ajkát, hogy kontrolláljuk a méretet és a formát. A kezelés végén az anyag mérsékelt elmasszírozása a kisebb keményedések, csomók elkerülése végett szükséges. A teljes kezelés kb. 20 percig szokott tartani.

3. Utókezelés, kontroll.
A mindennapi élet során történő ajakmozgás, így az evés, nevetés nem okoz problémát. Néhány napig az enyhe ödéma miatt kissé nagyobb méretű az ajak, de ez nem szokott zavaró lenni. Kellemetlen duzzanat vagy feszülés esetén hűtés alkalmazható. A tartósabb eredmény érdekében nem javasolt sportolni legalább 3 napig, szauna és szolárium pedig minimum egy hétig kerülendő.

4. Kontroll.
A kezelés után hamar fellépő erős fájdalom esetén azonnali, kisebb panasz esetén másnapi telefonos konzultáció szükséges. Ha zavaró csomó, keményedés jelentkezik azt nagyrészt a páciens saját maga is eloszlathatja erős nyomással, de a formát kialakító, tapintható töltőanyagot nem szabad nyomkodni. 2 hét után, amikor az ödéma teljesen elmúlt, ritkán korrekcióra lehet szükség, ha egyenetlenség vagy aszimmetria állna fenn.

Mennyire tartós az ajaktöltés?

Egy év a hatástartam fő szabályként. Egyéni adottságtól, pl. a természetes hialuronidáz enzim aktivitásától és az életmódtól függően fél év és kettő év közé esik a tartósság. Ekkorra még csak a töltőanyag nagyobbik fele bomlik le, de a páciens már a kezelés előtti állapothoz közelítő méretet lát. Amennyiben ismételt ajaktöltésre kerül sor, a későbbiekben már gyakran két évre hosszabbodik a hatástartam.

Mekkora méretű és milyen formájú lesz az ajak?

A méret és a forma egyéni megítélés alá esik, manapság már divat kérdése is, a lehetőségeken belül a páciens kéréséhez igazodunk.

A leggyakrabban alkalmazott mennyiség 1 ml, amit úgy lehet elképzelni, hogy az ajak méretnövekedését az ismerősök észreveszik, de idegenek általában nem. Ha fél ml-t kér a páciens, az gyakran még a közeli ismerősöknek sem tűnik fel, mert nem lesz jelentősen nagyobb méretű, de az ajak fénylőbbé, simábbá válik. 2 ml hatására már látványos az ajak méretének növekedése, annál nagyobb mennyiség pedig valóban nagy ajkat eredményez. Ugyanazon mennyiség vékony szájba töltve látványosabb, mint egy eleve dúsabb ajakban. Vékony ajkakból jelentősen nagyobb méretűt tölteni kettő vagy több alkalommal, fokozatosan javasolt, hogy a szöveteknek legyen idejük tágulni.

Forma tekintetében nagyobbrészt az a kérés, hogy az eredmény ne legyen feltűnő, de esztétikus, kerek, kisimult, szimmetrikusabb ajkat kérnek, hangsúlyozva a cupido-ívet, vagyis a felső ajak közepének M-alakját. A fiatalabb korosztályból sokan a látványos, kontúrokat hangsúlyozó, nagyobb méretű ajakra vágynak, melyet a közösségi média képei alapján presztízsként értékelnek.

Az ajakforma tekintetében a szélső rész lehet szélesebb vagy egyenletesen keskenyedő, a kontúr kiemelkedően hangsúlyos vagy kevésbé feltűnő, a felső ajak cupido-íve erősen vagy közepesen hangsúlyozott, az orrszárny alatti philtrum-barázda kiemelt. Az alsó ajak mérete lehet nagyobb vagy azonos a felső ajakkal, közepén egy vagy kettő domborulattal. A felső ajak figyelemfelkeltőbb, a formánál ez a meghatározó, de európai embernél élettanilag ritkán nagyobb az alsó ajaknál, ezért az alsó ajak töltése is szükséges a természetes eredmény érdekében.

Az eredeti ajakforma és az esetleges kisebb hegek, letapadások korlátozhatják a kívánt végeredményt. A nagyon keskeny ajak esetén művi hatású lehet, ha jelentősen nagyobb a kívánt méret.

Mennyire fájdalmas az ajaknagyobbítás?

Minden tűvel végzett kezelés bizonyos fádalommal jár, de a páciensek nagyobb része enyhébbnek tartja ezt végül, mint amire számított. Alapvetően minden szépészeti célú beavatkozás is szubjektíve annyira fájdalmas, amennyire alacsony vagy magas általában is a fájdalomtűrő szintje az alanynak, vagyis ha pl. a fogászati kezeléseket nem tartják fájdalmasnak, akkor ezt sem.

Fájdalomcsillapításként:

1. a kezelés előtt érzéstelenítő krémet kenünk az ajkakra,

2. a felhasznált töltőanyagok lidocaint tartalmaznak, amely már a kezelés közben is csökkenti a fájdalomérzetet, és a kezelés utáni problémásabb 1-2 órát áthidalja,

3. a kanül első lépéskénti használata kevéssé fájdalmas,

4. szúrásoknál használt vibrációs eszköz ingere leterheli az idegszálakat, így kevesebb fájdalominger továbbítódik,

5. otthon hűtéssel, „jegeléssel” csökkenthető a késői fájdalom, de ügyelni kell arra, hogy csak rövid időszakokra ismételve, textilbe tekert jégakkut, fagyasztott terméket használjanak az esetleges túlhűtés, fagyás elkerülésére.

+1. A fájdalomra nagyon érzékenyek esetében lehetőség van a felső, érzékenyebb ajak vezetéses érzéstelenítésére a fogorvosi zsibbasztáshoz hasonlóan.

Miért hialuronsav?

Töltőanyagként sokféle anyagot alkalmaznak, azonban messze leggyakrabban a hialuronsav alapanyagúakat. Ennek oka egyrészt az, hogy a korábban gyakran használt tartós hatású anyagok vagy a szilikon akár évekkel később is okozhat gyulladásos reakciót, másrészt az idő múlásával változhat az ajak kívánatos mérete. Hialuronsav esetében ne a hétköznapi savas vegyületekre gondoljunk, hanem egy a bőrben élettanilag is megtalálható óriásmolekulára, amely térkitöltő szerepet tölt be ezerszeres mennyiségű víz megkötésével. A töltőanyagokban használt hialuronsavat géntechnológiai úton állítják elő, tartósságát keresztkötésekkel kialakított térhálós szerkezete adja.

Az elmúlt évtizedekben a hialuronsavas töltőanyagok fejlesztése során a különböző gyártók saját termékcsaládokat alakítottak ki, melyben a lágyabbtól a keményebbig, a rugalmastól a rigidebbig sokféle lehetőség közül választhat a kezelőorvos. Az utóbbi években az ajaktöltés során is a rugalmasabb, beszéd közben természetesebb hatású anyagok használatosak.

A hialuronsav nagy előnye még, hogy problémás reakció esetén rendelkezésre áll oldószere, mely 1-2 nap alatt visszaállítja a kezelés előtti állapotot.

Rendelések

Időpontegyeztetés Miskolcra megelőző hét csütörtöktől, Gyöngyösre adott héten hétfőtől: 06-30/ 399-0202 (H-P 08.00-17.30)
Facebookon, interneten kérdést, bejelentkezést nem tudok fogadni. Kérdéseikre asszisztensem telefonon készséggel válaszol, valamint e-mailben elérhető vagyok: drszobeczki@gmail.com

Egri és mezőkövesdi magánrendelésem 2018-ban bezárt.

Miskolc, Dayka G. u. 13/A

Telefonos bejelentkezés alapján hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon

Gyöngyös, Jókai utca 14.

Szerda délután előzetes telefonbejelentkezéssel.