Loading...

A rozácea.

Nem tartozik a súlyos bőrgyógyászati betegségek sorába, de erősen rontja az életminőségét.

Megosztás
  • Alt

A rosacea nagyon gyakori, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely általában a 30-50 éves korú felnőtteknél jelentkezik. Nőknél 2-3-szor gyakoribb, de a súlyosabb megjelenési formák a férfiakra jellemzőek.
A faggyúmirigyekben gazdag bőrterületekre, így az orcákra, orra, állra és a homlokra lokalizálódik vagyis az arc középső, legfeltűnőbb részét érinti. A gyulladás égő, szúró, viszkető érzéssel jár, mégis a pszichés teher a legjelentősebb, a rohamokban visszatérő vagy már állandósult bőrvörösség vagy a látható értágulatok (köznyelven borvirág) miatt az illetőt akár alkoholistának is vélhetik.

 A rosacea típusai közül idővel több is jellemző lehet egy betegre:

1. Az eritémás típusban a bőrpír eleinte átmeneti, majd állandósul. Az arcbőr kifejezetten érzékennyé válik a különböző kozmetikumokkal szemben. Gyakori a flushing, mely az arc rohamokban jelentkező elpirulása, társuló tünet a hőhullám és a bőr feszülő, égő érzése. Gyakori provokáló faktor az izgalom, a szélsőségesen meleg vagy hideg levegő, az erős napsugárzás, az alkohol és a fűszeres ételek fogyasztása. Kezelésére egy néhány éve kifejlesztett, receptköteles, sápasztó hatású gél szolgál (Mirvaso), de lézerkezelés is alkalmazható.

2. Az értágulatos stádiumban tartósan fennálló, szabad szemmel is különálló erek hálózata jelenik meg. Ez a forma tökéletesen kezelhető lézerrel, mely akár egyetlen kezeléssel végleg megszünteti az eresedést. Évek alatt persze ismét megjelenhetnek újabb erek.

3. A gyulladásos formára jellemző a gyulladt papulák, pattanásszerű kiütések megjelenése. Általában az eritámás stádiumot követi. Enyhébb esetben krémekkel, súlyosabb állapotban egy-két havi gyógyszeres kezeléssel nagyrészt mulaszthatóak a tünetek. Több hónap vagy pár év után kiújulás szokott jelentkezni, de a gyógyszeres kezelés ismételhető. Ritka, hogy csak folyamatos kezeléssel tartható fenn a kiütésmentes állapot.

4. A szinte kizárólag férfiakat érintő, az orr megnagyobbodását érintő forma az arcot megjelenésében torzítja. Az orr faggyúmirígyeinek túltengése miatt az orr bőre megvastagszik, felszíne egyenetlenné, dudorossá válik, karfiolszerűen megnagyobbodik. Plasztikai sebészi kezeléssel hegesedés nélkül visszaállítható az orr eredeti formája.
Idejekorán megkezdett kezeléssel a betegség progressziója megállítható.

Rendelések

Időpontegyeztetés Miskolcra megelőző hét csütörtöktől, Gyöngyösre adott héten hétfőtől: 06-30/ 399-0202 (H-P 08.00-17.30)
Facebookon, interneten kérdést, bejelentkezést nem tudok fogadni. Kérdéseikre asszisztensem telefonon készséggel válaszol, valamint e-mailben elérhető vagyok: drszobeczki@gmail.com

Egri és mezőkövesdi magánrendelésem 2018-ban bezárt.

Miskolc, Dayka G. u. 13/A

Telefonos bejelentkezés alapján hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon

Gyöngyös, Jókai utca 14.

Szerda délután előzetes telefonbejelentkezéssel.