Loading...
A kamaszokat nagyon foglalkoztatja a külső megjelenésük, a mai Instagram-os képek applikációkkal szerkeszthetők, elfedve a bőrhibákat, de a mindennapokban jelentős lelki problémát okoz a pattanásos, aknés arcbőr.

Megosztás
  • Alt

Az acne vagy pattanásos bőr a faggyúmirigyekben gazdag területeken (arc, hát, mellkas) kialakuló gyulladásos bőrbetegség, melyre fokozott faggyútermelés, mitesszerképződés, gyulladt göbök, csomók, későbbiekben esetleg maradandó acnes hegek jellemzőek. 
Az acne a tinédzserkorban valamilyen fokban mindenkinél jelentkezik, nem ritkán a felnőttkorra is áthúzódva. Minél korábban kezdődnek a pattanásos tünetek, annál nagyobb az esély arra, hogy az acne súlyos és elhúzódó formája alakuljon ki.

Az acne betegségnek több fajtája, stádiuma ismert:
⭐️enyhe acne (I-es súlyossági fokozat), fehér vagy fekete mitesszerek láthatóak a bőrön illetve kevés gyulladásos pattanásos göb
⭐️középsúlyos acne (II-es osúlyossági fokozat), gyulladt pattanások, gennyhólyagok láthatóak
⭐️súlyos acne (III-as súlyossági fokozat, ún. konglobált acne), ami az acnebetegség legsúlyosabb formája. Sok pattanás, gyulladt csomó jelentkezik, általában hegekkel gyógyul, felnőttkorban ezek a maradandó hegek életminőség-romlást jelenthetnek.

A bőrgyógyászati konzultáció során megvizsgálom a pattanásos bőrt, a tünetek súlyossága, a beteg bőrtípusa alapján, illetve a pácienssel közösen egyeztetve választjuk ki a megfelelő terápiát.

Az acne kezelése
során választhatunk helyi kezelést, gyógyszeres kezelést, illetve a kettő kombinációját. A helyi kezelés során számos különböző hatóanyagtartalmú készítmény áll rendelkezésre: antibiotikum, antibakteriális, hámlasztó, faggyúcsökkentő/oldó krémek, oldatok. A pattanásos bőrtünetek jellege határozza meg, melyik készítményt javasolom.
Amennyiben az acne nem reagál a külső kezelésre vagy a pattanásos tünetek súlyosak, több régióban is jelentkeznek ill. hegesedés veszélye áll fenn, belső gyógyszeres kezelés ajánlott. 
Ez lehet pár hónapig tartó antibiotikus kezelés vagy nők esetében fogamzásgátló tabletta.

Az acne kezelésében a leghatékonyabb szer az isotretinoin. Ez kémiailag retoinoidoknak nevezett A-vitamin származék, ami az acne középsúlyos és súlyos formáiban javasolt. Bőrgyógyász szakorvosi feladat a kb. 9 hónapos kúra alatti beteggondozás, ami a gyógyszer dózisának beállítását, az esetleges kiegészítő kezelést, lehetséges mellékhatások kiküszöbölését, laborvizsgálatot és a bőrállapot megfelelőségének az ellenőrzését jelenti. Az isotretinoin nagyon hatékony szer, mindig tökéletesen múlnak a pattanások, legtöbbször pedig véglegesen is.

A maradandó hegek hátrahagyásával gyógyuló formákat később beavatkozással, (pl. dermaroller) lehet látványosan kezelni.

Rendelések

Időpontegyeztetés Miskolcra megelőző hét csütörtöktől, Gyöngyösre adott héten hétfőtől: 06-30/ 399-0202 (H-P 08.00-17.30)
Facebookon, interneten kérdést, bejelentkezést nem tudok fogadni. Kérdéseikre asszisztensem telefonon készséggel válaszol, valamint e-mailben elérhető vagyok: drszobeczki@gmail.com

Egri és mezőkövesdi magánrendelésem 2018-ban bezárt.

Miskolc, Dayka G. u. 13/A

Telefonos bejelentkezés alapján hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon

Gyöngyös, Jókai utca 14.

Szerda délután előzetes telefonbejelentkezéssel.