Loading...

A menopauza bőrre gyakorolt tüneteivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A bőrön tapasztalható tünetek a menopauza állapotától függően eltérőek lehetnek, egyetlen tényező állandó: a dehidratáltság.

Megosztás
  • Alt

A menopauza bőrre gyakorolt tünetei

A menopauza összetett folyamat. Észrevehető változásokat okozhat a testben, a bőr és a haj szerkezetében, melyekre érdemes előre felkészülni! Kezdetben jó, ha tudjuk, hogy a petefészekfunkció csökkenése hormonális egyensúlyhiányt okoz, amely befolyásolja a bõr természetes biológiai folyamatait. A hosszabb sejtregenerálódási idő, a dehidratáltság, a kollagénvesztés és az elasztikus szálak irányváltása frusztráló változásokhoz vezetnek a bőr minőségében. Frusztráló, de nem javíthatatlan változásokhoz!


Az első tünetek, melyek a hormonszint változtatásával hozhatók kapcsolatba:

  • Szárazság - a bőr durva, néha viszket és tompa fényűvé válik.
  • Elvékonyodás - több mélyebb ránc jelenik meg, különösen a szemek és az ajkak környékén, a sebek hosszabb ideig gyógyulnak.
  • Érzékeny bőr - a bőr gyakran irritált, kivörösödik és érzékennyé válik, ezért a bőrápolással kapcsolatos döntéseket óvatosabban kell kezelni.
  • Akné - a meglévő bőrproblémák súlyosbodhatnak vagy de novo kialakulhatnak az alacsonyabb női hormon szintnek köszönhetően.
  • UV sugárzás jelei, például májfoltok - ebben az időszakban valószínűleg megtapasztaljuk a túlzott napfény hatásait a korábbi évekből.
  • Megereszkedő bőr - a kollagén csökkenésével a bőr elveszti rugalmasságát.
  • Könnyen szerzett véraláfutások - alakulnak ki a kollagén, glikozaminoglikánok (GAG) hiánya és a dehidratáció okozta progresszív bőrvékonyodás miatt.
  • Arcon megjelenő szőrszálak, kevesebb haj -  nemkívánatos szőrszálakat észlelhetünk az ajkak fölött, az állkapocs vonalán és az áll mentén, míg a fejbőr vékonyabbá válik, és néha frontális hajvonal regresszióval párosul.

A test változásai gyakran befolyásolják a bőrt, mivel a bőr a legnagyobb és legszembetűnőbb szervünk, ugyanakkor egyben a legkönnyebben megóvható is, mivel közvetlenül és helyileg kezelhető. Ezért a változókor során még fontosabbá válnak a bőrápolással kapcsolatban hozott döntéseink.

(Dr. Dobozy Enikő)

Rendelések

Időpontegyeztetés Miskolcra megelőző hét csütörtöktől, Gyöngyösre adott héten hétfőtől: 06-30/ 399-0202 (H-P 08.00-17.30)
Facebookon, interneten kérdést, bejelentkezést nem tudok fogadni. Kérdéseikre asszisztensem telefonon készséggel válaszol, valamint e-mailben elérhető vagyok: drszobeczki@gmail.com

Egri és mezőkövesdi magánrendelésem 2018-ban bezárt.

Miskolc, Dayka G. u. 13/A

Telefonos bejelentkezés alapján hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon

Gyöngyös, Jókai utca 14.

Szerda délután előzetes telefonbejelentkezéssel.