Loading...
Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 16 és 20 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. 

Megosztás

A FÉNYVÉDŐK legismertebb tulajdonsága az ún. faktorszám (SPF = Sun Protection Factor), amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben, amit az UVB sugarak okoznak. 


A faktorszám és a készítmény fényvédő hatása nem egyenesen, hanem logaritmikusan arányos: a faktorszám azt jelzi, hogy az UV-B sugarak hányad része éri el a bőrt.

Így tehát a 20-as SPF faktorszámú készítmény 95%-os, míg a 50 SPF készítmény kb. 98%-os védelmet nyújt a napégéssel szemben. Láthatóan a különbség csekély, vagyis a fényvédelem nem kizárólag a faktorszámon múlik. Az Európai Uniós szabályozás éppen azért tiltotta meg a 100 SPF jelzést, s helyette az 50+ SPF jelezést írja elő, mert a vásárlókban az a hamis biztonságérzet alakult ki, hogy a 100-as fényvédő faktorú készítmények kétszer erősebb fényvédelmet jelentek, mint az 50-es faktorú készítmények. 


Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 16 és 20 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. 


A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UVA elleni védelemről azonban az SPF nem nyújt információt, tehát annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson, amit az IPD és PPD rövidítések jeleznek.
Az UVA tartomány elleni védelem nem egyszerű, mert a tartomány összeér a látható fénnyel, ezért az erősen védők akar fehéres árnyalatúak is lehetnének a bőrön.
A fényvédő készítmények tartalmazhatnak fizikai és kémiai szűrőket. A fizikai szűrők inkább visszaverik vagy megtörik a fényt, ilyenek a különböző ásványi anyagok. 
A kémiai filterek az abszorpció elvén működnek, tehát inkább elnyelik a fényt.

Rendelések

Időpontegyeztetés Miskolcra megelőző hét csütörtöktől, Gyöngyösre adott héten hétfőtől: 06-30/ 399-0202 (H-P 08.00-17.30)
Interneten bejelentkezést, kérdést nem tudok fogadni, kérésre asszisztensem megadja privát telefonszámomat!

Egri és mezőkövesdi magánrendelésem 2018-ban bezárt.

Miskolc, Dayka G. u. 13/A

Telefonos bejelentkezés alapján hétfő, kedd, csütörtök és pénteki napokon

Gyöngyös, Jókai utca 14.

Szerda délután előzetes telefonbejelentkezéssel.